We bouwen aan de toekomst van archieven.

Ekow Archives is een online tool waarmee organisaties eenvoudig hun archieven kunnen ontsluiten, beschrijven en beschikbaar kunnen maken voor het publiek.

De tool is momenteel in ontwikkeling, maar geïnteresseerde personen of organisaties kunnen contact opnemen voor een demo of gesprek.

Neem contact op en ontdek hoe u onze tool kunt gebruiken voor het archiefbeheer van uw organisatie.

De belangrijkste functionaliteiten van Ekow

Innovatieve functies voor eenvoudig archiveren en ontsluiten

Uw eigen organisatiepagina

Uw organisatie krijgt een eigen organisatiepagina waarmee uw archief 24/7 beschikbaar is voor medewerkers, onderzoekers en het publiek.

Maak uw archief wereldwijd toegankelijk en versterk de reputatie van uw organisatie als kenniscentrum.

Gemakkelijk ontsluiten

Ekow is gemaakt voor organisaties en personen die geen archief expertise hebben. Door het gebruiksvriendelijke ontwerp van de tool kunt u uw archief gemakkelijk volgens de hoogste standaarden ontsluiten.

Bepaal wie toegang heeft tot uw archief

Kies zelf welk deel van uw archief zichtbaar is voor het publiek of alleen zichtbaar is voor leden van uw organisatie.

Wijzig dit wanneer u wilt.

Geen onderhoud

Omdat alles in de tool word onderhouden door Ekow, heeft u zelf geen onderhoud nodig om uw digitale archief in de lucht te houden.

Wat zijn de voordelen voor het digitaliseren van het archief van uw organisatie?

Digitalisering gaat verder dan alleen behoud en toegang, het creëert kansenvoor innovatie, duurzaamheid en toekomstbestendigheid.

  • Door archieven te digitaliseren en online beschikbaar te stellen, krijgen meer mensen toegang tot deze informatie. Fysieke archieven zijn vaak beperkt tot bezoekers op locatie, maar een digitaal archief kan wereldwijd door iedereen met internet worden geraadpleegd. Dit verhoogt de zichtbaarheid en de impact van het werk dat de organisatie doet.

  • Digitale archivering biedt een extra laag van bescherming voor kwetsbare documenten en objecten. Fysieke archieven kunnen beschadigd raken door slijtage, brand, waterschade of andere rampen. Digitalisering helpt om deze risico's te minimaliseren en zorgt ervoor dat belangrijke documenten in de toekomst behouden blijven.

  • Een gedigitaliseerd archief maakt het eenvoudig om snel specifieke documenten of informatie terug te vinden. In plaats van handmatig door fysieke dossiers te zoeken, kunnen medewerkers met zoekfuncties binnen een digitaal systeem snel toegang krijgen tot de juiste data, wat tijd en middelen bespaart.

  • Organisaties kunnen eenvoudig samenwerken en informatie delen met verschillende belanghebbenden, ongeacht hun locatie. Een digitaal archief kan toegankelijk worden gemaakt voor verschillende teams, partners of zelfs het publiek, wat samenwerking bevordert en het delen van kennis vergemakkelijkt.

  • Fysieke archieven nemen vaak veel ruimte in beslag en vereisen onderhoud. Door documenten te digitaliseren, kan een organisatie ruimte besparen die anders nodig zou zijn voor opslag. Bovendien kunnen de kosten voor fysieke opslag, zoals huur of klimaatregeling, worden verminderd, wat de langetermijnkosten verlaagt.

  • Veel sectoren hebben te maken met strenge regelgeving rondom archiefbeheer en bewaarplicht. Door archieven te digitaliseren, kunnen organisaties makkelijker voldoen aan wettelijke eisen zoals bewaartermijnen, toegang tot informatie, en gegevensbeveiliging. Digitalisering maakt het eenvoudiger om archieven gestructureerd en volgens de regelgeving te beheren, en om audit trails bij te houden voor naleving van compliance-vereisten.

  • Digitalisering kan bijdragen aan een duurzamere bedrijfsvoering. Het vermindert de afhankelijkheid van papier, wat het gebruik van natuurlijke hulpbronnen vermindert en bijdraagt aan de vermindering van afval. Bovendien verlagen organisaties hun ecologische voetafdruk door minder fysieke ruimte te gebruiken voor opslag en minder papier en energieverbruik in archiefbeheer.

  • Door archieven te digitaliseren, kunnen organisaties zich voorbereiden op toekomstige technologische ontwikkelingen. Digitale systemen kunnen eenvoudig worden geïntegreerd met andere software, zoals datamanagement- en zoektools. Dit zorgt ervoor dat de organisatie in de toekomst flexibel blijft en snel kan inspelen op nieuwe technologieën, zoals AI-gebaseerde zoekmethodes of geavanceerde data-analyse.

  • Een digitaal archief biedt een snellere en intuïtievere ervaring voor medewerkers die toegang nodig hebben tot informatie. Voor klanten of partners kan een goed ontworpen digitaal archief de toegang tot informatie makkelijker maken, waardoor interacties met de organisatie efficiënter en bevredigender worden.

  • Digitalisering kan ook mogelijkheden bieden voor innovatie. Een organisatie kan bijvoorbeeld nieuwe digitale producten of diensten ontwikkelen op basis van hun archieven, zoals historische databanken, onderzoekstools of educatieve platforms. Het biedt nieuwe commerciële kansen en manieren om waarde te halen uit het erfgoed dat is opgeslagen.

Over ons

Ekow Archives is een initiatief van Stichting Monumentum.
We maken gebruik van de gedeelde expertise van onze interne professionals en samenwerkingspartners om een innovatieve tool te ontwikkelen die archiefbeheer vereenvoudigt. Met onze gedeelde passie voor toegankelijkheid en erfgoed richten we ons op het digitaal ontsluiten van archieven, waarbij we ervoor zorgen dat zowel professionals als leken er gemakkelijk mee kunnen werken.

De ontwikkeling van de tool wordt gesteund door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, wat ons in staat stelt om archieven op een inclusieve manier beschikbaar te maken voor een breder publiek. Door de combinatie van diepgaande kennis van archivering, geavanceerde technologie en gebruiksvriendelijke ontwerpen, bouwen we aan een product dat zowel toekomstbestendig is als bijdraagt aan het behoud en de zichtbaarheid van belangrijk erfgoed.

Neem contact op

Vul het formulier in om contact op te nemen. We denken graag mee aan uw archiveringsbehoeften.